Salçalı Biftek
















Biftek ya ızgara olmalı yada salçalı, şnitzel’i çok yağlı oluyor. Mangal keyfini yaza bıraktığımıza göre küçük kızın sözünü tutup, salçalı biftek yapalım. Bizim ufaklık yanında patates püresiyle seviyor. Gerçekten de patates püresi çok yakışıyor salçalı bifteğin yanına. Bir de salata yaptık mı, bu iş tamamdır deyip işe giriştik. Hatta Hollandalı misafirlerimiz vardı. Çok beğendiler ve gerçek Türk Lokumu bu diyerek beğenilerini dile getirdiler. Şanslarına et yumuşacık, tam kıvamında olmuştu.
MALZEMELER (5 kişilik)
• 5 adet biftek
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 küçük soğan
• 1 orta boy patates
• 1 çay bardağı süt
• 1 küçük havuç
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı salça
• Tuz, karabiber ve 1 defneyaprağı
• Marine için zeytinyağı
YAPILIŞI
1. Biftekler en az bir saat önceden bir yemek kaşığı salça, zeytinyağı ve karabiber ve birkaç yaprak biberiye eklenerek ovulup karıştırılır. Pişme zamanına kadar buzdolabında bekletilir.
2. Soğan incecik doğranır.
3. Sarımsak ince doğranır.
4. Patates ve havuç küp küp doğranır.
5. Tavaya tereyağı ve bir yemek kaşığı da sıvıyağ eklenip, tava ısıtılır.
6. Biftekler kızgın tavaya bırakılır. Bir maşa yardımı ile her iki tarafı da sık sık çevrilerek, arkası önü kızartılarak, etin içine suyu hapsedilir ki et yumuşak olsun.
7. Kızartılan biftekler bir fırın kabına ya da bir tencereye alınır. (isterseniz düdüklüde de pişirebilirsiniz daha çabuk pişer.)
8. Biftekleri kızarttığımız tavadaki yağa önce sarımsak ve soğan, sonra havuçlar, ardından patatesler atılır ve sotelenir,
9. Sebzeler sotelenince 1 yemek kaşığı salça konur, rengi yağa çıkıncaya kadar kavrulur.
11. 3-4 su bardağı sıcak su , defne yaprağı, tuz ve karabiber eklenerek sos bir iki taşım kaynatılır.
12. Sos kaynayınca sonra etlerin üstüne dökülür ve etler yumuşayana kadar pişirilir.
13. Sıcak servis edilir.
14. Afiyet olsun.
NOT:
a) Pişirme sırasında kesinlikle çatal kullanılmamalıdır.
b) Marine’yi sadece soğan suyu ve zeytinyağı ile de yapabilirsiniz. Sadece zeytinyağı ile yaptığınız marinelerde yağ etlerin üstüne çıkmalı ve tamamını kapatarak etlerin hava almasını engelleyerek hem bozulmasını hem de daha iyi marine olmasına yardımcı olacaktır.
Eğer şarap kullanıyorsanız, sosun içine yarım su bardağı kadar kırmızı şarap ilave edilebilir.
Şarap yerine yarım çay bardağı sirke eklenebilir. Biz eklemedik ama siz ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar