Krep Jorjet







Bizim annelerimizden öğrenip, yıllardır yapıp severek yediğimiz akıtmayı, Fransız mutfağının krebi olarak öyle güzel anlatmışlar ki biz bile artık adına krep diyoruz. Akıtmayı unuttuk. Kaybolmaya yüz tutmuş veya aidiyetimizden kaçırdığımız diğer değerlerimiz gibi. Bize annem eskiden tuzlusunu yapardı arasına tulum peyniri ve ceviz ile yerdik çok güzel olurdu. Fransız mutfağında da her alanda kullanılmakta olan krep bizim mutfağımızda da yerini aldı. Küçük kızım yumurtayı doğrudan yemiyor, Ben de kandırmaca yapıp, sevdiği yiyeceklerle yediriyorum. Krep de bunlardan bir tanesi, genelde kahvaltıda ya da ikindi çayının yanına yapıyorum, isteyen reçelle isteyen peynirle veya nutella ile yiyorlar. Bir defasında fırında beşamelli bir tarifte denemiştim çok ağır oldu o günden beri bir daha yapmadım. Bugün kursta yaptığımızı daha önceden hiç denemedim. Kursta denedik gayet güzeldi. Meyve ile hafif, nefis çikolata sos ile lezzet şöleni haline gelmişti, krepler. Çikolata sosunu profiterol sosu olarak da kullanabileceğimizi söyledi hocamız. Afiyet olsun.
MALZEMELER
• 1/2 litre süt
• 3 yemek kaşığı şeker
• 1/2 çay kaşığı tuz
• 5 tane yumurta
• 50 gr. erimiş tereyağı
• 1 paket vanilya
• 2 su bardağı un
İÇ MALZEME
• Muz, kivi
• Kızartmak için tereyağı
• Pudra şekeri (üzerine serpmek için)
ÇİKOLATA SOS
• 1 Paket bitter çikolata
• 2 yemek kaşığı kakao
• 1 yemek kaşığı nişasta
• 1 paket vanilya
• 2 su bardağı su
• 1 çorba kaşığı şeker
KREP’İNYAPILIŞI
1. Tereyağı eritilip ılımaya bırakılır.
2. Un, süt ve yumurta pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpma teli ile çırpılıp, karıştırılır.
3. Yarım çay kaşığı tuz, vanilya, şeker ve eritilmiş tereyağı ilave edilip,çırpmaya devam edilir. (Boza kıvamında olmalı, belki biraz daha akıcı)
4. Tavaya eser miktarda tereyağı( yada sıvıyağ) konur. Tava kızdırılır.
5. Bir ya da bir buçuk kepçe kadar(Tavanızın büyüklüğüne göre) hamur tavaya dökülür.
6. Hamurun tavaya yayılmasını sağlamak için tava şöyle bir çevrilir.
7. Krep’in altı pembeleşince tavayı bırakacaktır. Tavayı salladığınızda krep yerinden oynarsa pişmeye başlamış demektir. Altı pişince ters yüz edilip diğer tarafı pişirilir.
8. İşlem tüm hamur bitene kadar tekrar edilir.
9. Diğer tarafta meyveler soyulup ince dilimlenir.
10. Kreplerin ortasına üst üste gelecek şekilde meyveler karışık olarak dizilir.
11. Rulo yapılır. Ortadan verevine kesilerek servis tabağına alınır.
12. Kalan meyvelerde servis tabağını ortasına konur ve üzerlerine pudra şekeri serpilir.
ÇİKOLATA SOSUN YAPILIŞI
13. Su ve süt bir kaserol içine konur, nişasta, kakao,vanilya ve şeker eklenir ve kısık ateşte pişirilir.
14. Kaynamaya başlar başlamaz çikolata ilave edilerek eriyinceye kadar karıştırılır. Ve pişirmeye devam edilir. Biraz koyulaşınca ocaktan alınır.
15. Hafif ılıtılır ve hazırlanan kreplerin üzerine gezdirilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar