ETLİ KARA LAHANA SARMASI




Karalahana mutfağımın vazgeçilmezlerinden oldu desem yalan olmaz. Özellikle kışın, kimi zaman çorbasıyla, kimi zaman da etli ya da zeytinyağlı sarması ile şenlendiriyor soframızı. Evdekiler sevince bende zevkle yapıyorum. İlk defa Gölcük’te karşı komşum pişirip vermişti. İlk denememizdi pek de hoşlanmamıştık. Yıllar sonra kendim alıp, her zaman yaptığım etli harçtan yaptım ve herkes tarafından beğenilince sık sık yapar hale geldim. Kara lahananın zeytinyağlı sarması da güzel oluyor.
MALZEMELER
• Bir demet kara lahana
• 300 gr. Dana Kıyma
• 7-8 yemek kaşığı pirinç
• 1 adet soğan (incecik doğranmış yada rendelenmiş)
• Bir kâse yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• Yarım demet maydanoz
• Yarım demet nane(2 yemek kaşığı kuru nane de kullanılabilir.)
• Tuz, Karabiber, arzu edilirse pul biber
• Tereyağı ya da margarin
• 1 su bardağı su
YAPILIŞI
1. Büyükçe bir tencere içinde suya 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynatılır. Kaynayan suya yıkanmış karalahana yaprakları üçer beşer atılır ve arada ters yüz edilerek haşlanır. Yapraklardan birinin damarlarına elinizle bastırın birazcık eziliyorsa tencereden alınır. Soğumaya bırakılır.
2. Pişireceğimiz tencerenin içine 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. 1 yemek kaşığı salça yağda biraz kavrulunca 1 su bardağı su eklenir ve bir taşım kaynatılır. Ilımaya bırakılır.
3. Diğer tarafta Çukur bir kap içine yıkanmış pirinçler, kıyma, soğan, bir kaşık salça, maydanoz, nane, tuz, karabiber konur ve güzelce karıştırılır.
4. Soğuyan lahana yaprakları düz bir yere serilir. Geniş kısmına harçtan bir kaşık koyup kenarları kapatılarak sigara böreği gibi sarılır.
(yaprak sarması)Lahanalar bitinceye kadar devam edilir.
5. Önceden hazırladığımız tencereye sarılan lahanalar yerleştirilir ve azar azar sıcak su ilave ederek kısık ateşte pişirilir. Sıcak servis edilir.
6. SOS için; yoğurt, biraz su, tuz ve rendelenmiş sarımsak karıştırılır
7. Servis tabağı mümkünse ısıtılıp lahanalar tabağa konur, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.
NOT: Etli ve tereyağlı olduğundan yağları çabuk katılaşacağından, tabakların ısıtılması yemeğin
keyifle yenmesine katkı sağlar.
8. Arzuya göre toz kırmızıbiberli tereyağı kızdırılıp en üstüne dökülebilir.
9. Suyun azar azar ilavesi demek suyunu çektikçe suyun yemeğe verilmesidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar